Защита срещу вируси

Защитата на организма от вируси е особено важен въпрос в наши дни. Какво да използвате за допълнителна защита срещу вирусни атаки?

За да сме здрави в ерата на пандемии, ние се защитаваме по два начина. „Отвън“ – чрез носене на маски, измиване и дезинфекция на ръцете, спазване на социална дистанция, и „отвътре“ – чрез изграждане на имунитета на организма с ваксинации и хранителни добавки. При антивирусна профилактика е възможно също така да се използва локална защита – директно на мястото на проникване на вируса, т.е. в носа и устата.

Вирусна атака

Носът и гърлото са основните „транзитни пътища“ за вирусите (включително коронавирусите), които влизат в горните дихателни пътища, проникват в клетките и се размножават там [1]. Състоянието на лигавицата, която покрива носа и гърлото, е от изключително значение за предотвратяване на атаките на патогени, тъй като това е първата физическа бариера на организма и първата защитна линия за имунната система. Лигавицата обаче може да ни предпази само ако е в добро физиологично състояние и има достатъчен защитен слой.

Какво го унищожава? Сухият и горещ въздух в помещенията, в които пребиваваме, смогът, пушенето и дори локалната употреба на определени лекарства – всичко това дразни и изсушава лигавицата на носа и гърлото. Това от своя страна може да отвори вратите за вирусна атака...

Незабавна защита

Как незабавно да се подобри състоянието на лигавицата и да се гарантира, че е допълнително овлажнена и предпазена от инфекции? Достатъчно е тя да бъде покрита с вещества, които ще образуват филм върху нея, който от своя страна ще поддържа защитните функции на носната лигавица и ще действа като механична бариера срещу патогените, проникващи и размножаващи се в тялото. Клинични проучвания са доказали ефективността на веществата, които образуват защитна бариера срещу вируси, когато се използват в носа и устата. Това са:

  • Карагенан, който се свързва директно с вируса, но не и с клетките, като по този начин спира вирусите и предотвратява миграцията в клетките. Така карагенанът нарушава жизнения цикъл на вируса на много ранен етап поради своя физически механизъм на действие.
  • Ектоин, който действа като овлажняващ и защитен агент за носната лигавица.
  • Натриевият хиалуронат, който е овлажнител, спомага за задържането на вода и увеличава вискозитета на разтвора. Благодарение на мукоадхезивните си свойства и способността да задържа вода, той придава на продукта адхезивни свойства към лигавицата, което удължава времето на присъствие на гела върху лигавиците.

Всички тези вещества могат да бъдат открити в новото медицинско изделие – Bloxivir, което създава „щит“ върху лигавицата веднага след прилагане, блокирайки пътя на вирусите, които проникват в клетките на тялото. Bloxivir е предназначен за ежедневна защита срещу вирусни инфекции. Ще бъде оценен от всеки, който иска допълнително да защити себе си и/или другите от заразяване с вируси и коронавируси, причиняващи обикновена настинка, грип и COVID-19. Bloxivir може да се използва от възрастни и деца на възраст над 1 година.

 

Бележки под линия:

[1] 1 https://eu.usatoday.com/in-depth/news/2020/03/13/what-coronavirus-does-body-covid-19-infection-process-symptoms/5009057002/

[2] Tzianabos A.O .: Полизахаридни имуномодулатори като терапевтични агенти: структурни аспекти и биологична функция. Clin. Microbiol. Rev. 13, стр. 523-533, 2000.

[3] Savita R.K, Sandhya S.D .: Полизахариди като имуномодулатори. Индийски лекарства. 38, стр. 341-346, 2001.

Други статии: