Как да подобрите Вашата безопасност?

По време на пандемия става изключително важно да се следват здравословните и безопасни правила за съвместно съществуване, включително носенето на маски на закрито. Как можем да увеличим безопасността си, когато спазваме правилата, но хората около нас не го правят?

Далновидни като азиатците?

В страни като Япония, Южна Корея, Китай, Тайван или Сингапур носенето на маски, които покриват устата и носа, за много хора беше част от ежедневието още преди избухването на пандемията. Източноазиатците не само са по-дисциплинирани като общество, но и имат по-голям опит – маските на лицата на минувачите са нормална гледка в азиатските градове след епидемията от ТОРС през 2002 г. Въпреки това, хирургическите маски се носят в Далечния изток от много по-рано – през 1910-1911 г. в Китай те са били използвани като защита срещу разпространението на епидемията от пневмонична чума в Манджурия, а в Япония са били носени между 1918 и 1920 г., когато е бушувал испанският грип. Смята се също, че именно по време на манджурската епидемия хирургическата маска е измислена и популяризирана от Ву Лиен-тех, лекар от района на днешна Малайзия, учил в Кеймбридж, който ръководи кампанията срещу пневмоничната чума от името на китайското правителство (номиниран за Нобелова награда за заслугите си) [2].

Още два фактора са от значение за разбирането защо маските са толкова популярни в Азия. Първо, това е високото ниво на смог, от вдишването на който азиатците се предпазват като носят маски (в 11 страни от Югоизточна Азия хората живеят с 1,4 години по-кратко, отколкото биха живели, ако въздухът беше по-чист и отговаряше на изискванията на Световната здравна организация. Изследователи от Чикагския университет изчисляват, че до 89% от 650-те милиона жители на региона вдишват замърсен въздух всеки ден) [3]. Второто е социалният манталитет на азиатците – най-вече японците, корейците и тайванците вярват, че носейки маски (също когато, например, страдат от инфекция на горните дихателни пътища), те предпазват от инфекция другите членове на обществото, от което се чувстват част.

Увеличете Вашата безопасност

Ето защо е толкова важно да се погрижим за защитата си, особено в епоха на отслабване на противоепидемичните мерки, които някои хора с удоволствие отхвърлят напълно. Това може да бъде подпомогнато от новото медицинско изделие – Bloxivir под формата на назални и орални гел спрейове, което поддържа естествените бариерни свойства на носната лигавица и представлява механична бариера срещу проникването на патогени в тялото и размножаването им. Клиничните проучвания са доказали ефективността на активните съставки в Bloxivir, които образуват своеобразен щит срещу вируси, когато се използват в носа и устата. Това са:

  • Карагенан, който се свързва директно с вируса, но не и с клетките, като по този начин спира вирусите и предотвратява миграцията им в клетките. По този начин карагенанът нарушава жизнения цикъл на вируса на много ранен етап поради своя физически механизъм на действие.
  • Ектоин, който действа като овлажняващ и защитен агент за носната лигавица.
  • Натриевият хиалуронат, който е овлажнител, спомага за задържането на вода и увеличава вискозитета на разтвора. Благодарение на мукоадхезивните си свойства и способността си да задържа вода, той придава на продукта адхезивни свойства към лигавицата, което удължава времето на присъствие на гела върху лигавиците.

Bloxivir действа веднага след прилагането си, блокирайки пътя на вирусите към проникването им в лигавицата. Продуктът е предназначен за ежедневна защита срещу вирусни инфекции. Той ще бъде оценен от всеки, който иска допълнително да защити себе си и/или другите в ежедневието от заразяване с вируси и коронавируси, причиняващи обикновена настинка, грип и COVID-19. Bloxivir също така намалява предаването на вируси към здрави хора. 

Бележки под линия:

[1] https://businessinsider.com.pl/wiadomosci/czy-polacy-nosza-maseczki-co-sadza-o-maseczkach-badanie-kwiecien-2021/6gpz73w

[2] https://businessinsider.com.pl/lifestyle/podroze/maseczki-w-japonii-korei-chinach-dlaczego-azjaci-nosza-maseczki/lnvyq4s

[3] https://smoglab.pl/smog-skraca-prognozowana-dlugosc-zycia-srednio-o-2-lata-bardziej-niz-hiv-wojna-i-uzywki/

Други статии: