Лигавицата при възрастните хора се нуждае от специална защита

Сухотата на лигавиците на носа и гърлото е проблем, свързан с възрастта, който засяга много възрастни хора. С напредване на възрастта зрението, слухът и мускулната функция се влошават. Нивото на хидратация в цялото тяло също намалява – поне по няколко причини...

При жените главният виновник е менопаузата, по време на която намаляването на нивата на естроген причинява промени в кожата – тя става по-малко еластична, по-тънка, по-„хартиена“ на вид. Намалява се и влажността на лигавиците, което води до усещане за сухота, напр. в очите, носа или гърлото. В процеса на стареене слюнчените жлези започват постепенно да работят по-лошо, а намаляването на слюнчената секреция означава, че лигавицата на устата и гърлото е по-малко хидратирана и при възрастните хора става бледа, тънка и атрофична [1]. Ксеростомията, или сухота на устната и фарингеалната лигавица, може да възникне в процеса на стареене и се съобщава при 5,5-46% от населението (по-често при жени и възрастни хора) [2]. Слюнката играе значителна защитна роля в устната кухина - намаляването на нейната секреция увеличава риска от заболявания на устната кухина и гърлото; също така улеснява проникването на вируси в лигавицата.

Възможните причини за ксеростомия включват:

 • промени във функцията на слюнчените жлези, свързани с процеса на стареене
 • употреба на лекарства (включително диуретици, антидепресанти и анксиолитични лекарства, лекарства за понижаване на кръвното налягане, антихистамини, цитостатици, антибиотици - около 400 лекарства могат да причинят симптоми на ксеростомия) [3]
 • използване на протези
 • диабет
 • хипертиреоидизъм
 • стрес, тревожност и депресия
 • пушене
 • алергии
 • дефицит на витамини от група В

Смята се, че 25% от хората на възраст над 65 години страдат от ксеростомия.

Носът ти също е сух

Струва си да си припомним, че възрастните хора също така страдат от сухота на носната лигавица, тъй като с остаряването на тялото се появяват промени и в тази област. Наред с други неща, времето за мукоцилиарен транспорт се удължава, подвижността на цилиите на дихателния епител намалява и се появява ринит, свързан с атрофични промени в носната лигавица и с нейната неспецифична свръхчувствителност [4]. При възрастните хора се наблюдават типични за възрастта промени в носната лигавица под формата на лигавична атрофия, атрофия на лигавичните жлези и увреждане на мириса. При тях хормоналните и метаболитни нарушения могат да бъдат причина за атрофия на носната лигавица. Има и атрофични промени в кръвоносните съдове, които могат да доведат до кървене от носа [4].


Допълнителна защита (не само) при пандемия

Проблемите със сухота и атрофия на лигавиците на носа и устната кухина/гърлото при възрастните хора носят и друг риск за здравето, който е важен особено по време на пандемията COVID-19. Сухата лигавица улеснява проникването на вируси в лигавицата на носа и устата, което увеличава риска от заразяване с настинка, грип и COVID-19 – техните вируси атакуват горните дихателни пътища и навлизат в тялото през носа и устата (най-често през носа).

Особено полезно за възрастните хора е новото медицинско изделие – Bloxivir, под формата на назални и орални гел спрейове. То осигурява допълнителна защита срещу вируси, благодарение на активните съставки, чиято ефективност е доказана в клинични изпитвания.

Това са: 

 • натриев хиалуронат
 • ектоин
 • карагенан

Тези вещества покриват лигавицата с допълнителен слой слуз – по този начин Bloxivir поддържа естествените бариерни свойства на носната лигавица и осигурява механична бариера срещу проникването и размножаването на патогени в тялото. Това, което е важно за възрастните хора, е, че Bloxivir също така предотвратява сухотата и дразненето на лигавицата, причинени от фактори на околната среда, които могат да улеснят проникването на вируси в клетките и тяхното размножаване.

 

Бележки под линия:

[1] Misztalski T .: Poradnik seniora [Наръчник на старшия] http://www.zco-dg.pl/resources/upload/do%20pobrania/Poradnik%20Seniora.pdf

[2] Zielińska-Bliźniewska H., Olszewski J .: Przyczyny suchości błony śluzowej gardła [Причини за сухота на фарингеалната лигавица] Medycyna po Dyplomie. 09.09.2019 г.

[3] Skiba M., Kusa-Podkańska M., Wysokińska-Miszczuk J .: Wpływ stanu jamy ustnej na jakość życia osób w starszym wieku [Влиянието на оралното здраве върху качеството на живот при възрастните хора] Gerontologia Polska, vol. 13, не. 4, 250–254 ISSN 1425–4956.

[4] Jurkiewicz D .: Najczęstsze problemy otolaryngologiczne u pacjentów w wieku podeszłym [Най -честите отоларингологични проблеми при пациенти в напреднала възраст] Medycyna po Dyplomie 2011 (20); 11 (188): 92-96.

Други статии: