Носът - вход за вируси!

Носът е най-често използваният път за проникване на вируси в човешкото тяло. Той е и първата, много важна защитна линия срещу патогени. Как можете да поддържате естествената защита на носа си?

Носната кухина е първият сегмент на респираторния тракт. Тук въздухът, който вдишваме през носа, се пречиства, загрява и овлажнява, което е от решаващо значение за правилното функциониране на цялата дихателна система и за ефективен газообмен. Носът също е органът, който първи влиза в контакт с вирусите и бактериите във въздуха и подобно на щит образува първата физическа защитна бариера на тялото, при условие, че механизмите му работят правилно.

Един от защитните механизми на горните дихателни пътища е мукоцилиарният апарат, който се състои от епителни клетки, покрити с множество реснички и слуз, секретирана от епитела.

Слузта, произвеждана от епитела, улавя голяма част от замърсяванията, които вдишваме под формата на прах и газове, алергени и микроорганизми, докато ресничките ги прехвърлят към назофаринкса. Те също така разпределят влажната слуз, произвеждана от лигавичните жлези (слузта се заменя с прясна слуз на всеки 10-15 минути). Течната обвивка на носната кухина съдържа гликопротеини, имуноглобулини, клетки и медиатори на имунната система, които са отговорни за първият етап на имунния отговор срещу патогените, протичащ както чрез хуморални (един вид имунитет), така и чрез клетъчни механизми. Това означава, че добре функциониращият мукоцилиарен апарат е от решаващо значение за защитата срещу вирусното навлизане и размножаване [1-3].

Здраве за лигавицата

За да може нашият нос да работи ефективно и да действа като страж, който улавя вирусите, които ни атакуват, лигавицата му трябва да е в добро физиологично състояние - и най-вече правилно овлажнена. Достатъчно е ако въздухът, който дишаме, да е сух, напр. поради нагряване, и лигавицата да започне да произвежда по-малко слуз. Това от своя страна отваря вратите за вредните микроорганизми. С проблема, наречен „сух нос“ се сблъскват особено силно възрастните хора, при които настъпва постепенна атрофия на носната лигавица, насърчаваща развитието на остри и хронични вирусни, бактериални и гъбични инфекции.

Подкрепа за носа

Естествените защитни механизми на носа могат да бъдат подпомогнати като се грижим за правилната хидратация на лигавицата и използваме подходящи интраназални препарати за ежедневна защитна профилактика. Новото медицинско изделие Bloxivir, което предпазва, предотвратява и помага в борбата с вирусни инфекции, е правилният продукт за тази цел.

Благодарение на съставките си карагенан, натриев хиалуронат и ектоин, чието действие е потвърдено в клинични изпитвания, Bloxivir образува защитен слой веднага след нанасянето му върху носните лигавици, изграждайки механична бариера за патогените, включително за вирусите, причиняващи грип, настинка и COVID-19.

Bloxivir насърчава защитната функция на носната лигавица, предпазва от навлизане на вируси и възпрепятства тяхното размножаване, като по този начин предотвратява или облекчава появата на симптоми на заболявания като ринит. Освен това, употребата на Bloxivir от заразени лица (и от безсимптомни пациенти) намалява риска от предаване и заразяване на другите. Bloxivir също така съкращава продължителността на вирусната инфекция, като по този начин намалява риска от опасни бактериални суперинфекции, които често я следват. Неговият защитен ефект започва веднага след нанасяне. Bloxivir може да се използва няколко пъти дневно както от възрастни, така и от деца на възраст над една година.

 

Бележки под линия:

[1] Paluch J. et al .: Wpływ czynników środowiskowych i klinicznych na transport śluzowo-rzęskowy u studentów Śląskiego Uniwersytetu Medycznego [Влияние на факторите на околната среда и клиничните фактори върху мукоцилиарния транспорт при студентите в Медицинския университет в Силезия]. Polski Przegląd Otorynolaryngologiczny 2015, 4 (2): 45-52.

[2] Smuszkiewicz P., Tyrakowski T., Drobnik L .: Płynna wyściółka dróg oddechowych и транспорт łluzowo-rzęskowy. Czy znieczulenie ogólne może wpływać na ich funkcję? [Течна обвивка на дихателните пътища и мукоцилиарен транспорт. Може ли общата анестезия да повлияе на тяхната функция?] Anestezjologia Intensywna Terapia 2005, 3: 200-206.

[3] Zięba N. et al .: Postępowanie w suchości błony łluzowej nosa u dzieci. [Лечение на суха носна лигавица при деца] Pediatria po Dyplomie 2018, 1.

Други статии: