Погрижете се за лигавиците си – Вашата първа защитна линия срещу патогените

Нарастващото замърсяване на околната среда влияе негативно върху здравето ни, като увеличава риска от заболявания, дължащи се на начина на живот, и отслабва имунитета. Замърсеният въздух също уврежда лигавиците на носа и гърлото - „първата защитна линия“ срещу патогени, което ни прави по-податливи на вирусни и бактериални инфекции. Как тогава можем да поддържаме функцията на лигавиците?

Замърсеният въздух уврежда лигавиците

Това, което представлява най-голяма заплаха за здравето ни, са т.нар. прахови частици (ПЧ), които, поради малкия си размер, проникват в тялото, причинявайки възпаление и заболявания на дихателната и кръвоносната система, както и ендокринни или неврологични нарушения. Лекарите също откриват връзка между замърсяването на въздуха и заболеваемостта от COVID-19. Високата концентрация на ПЧ, която причинява увреждане на назофарингеалната лигавица, насърчава възпалението и намалява имунния отговор на организма към SARS-CoV-2. Силното замърсяване на въздуха също е една от причините за по-високата честота на заболяванията, свързани с начина на живот, които, както и така наречените съпътстващи заболявания, засилват хода на коронавирусната инфекция и увеличават риска от усложнения и смърт [2].

Важно е да се знае, че въпреки че сме свикнали да мислим, че смогът е опасен главно през есента и зимата, той застрашава здравето ни и през лятото. При температури около 30°C и ветрове, ненадвишаващи 2 m/s, особено над големите градове, можем да наблюдаваме образуването на т.нар. фотохимичен смог под формата на кафява мъгла. Наричан още „лосанджелски смог“, той се образува, когато температурите на околната среда са високи и трафикът е интензивен, и е не по-малко опасен от замърсяването на въздуха, което се случва през отоплителния сезон. Основните му компоненти включват химически активни органични съединения, въглероден оксид (CO), азотни оксиди (NO2) и озон (O3) [3].

Как можете да разберете дали дишате „лош“ въздух? Един от първите отрицателни и забележими симптоми на лошо качество на въздуха е увреждането и сухотата на лигавиците на носа и гърлото.

Симптоми на сухота на лигавицата:

Нос:

 • постоянен сърбеж
 • често кихане
 • подуване и болезненост на лигавиците
 • намалено обоняние и вкус
 • твърда, изсушена слуз
 • кървене от носа

Гърло:

 • усещане за гъделичкане или драскане
 • затруднено преглъщане и говорене
 • дрезгавост
 • често дразнене и преглъщане на слюнка
 • орален вискозитет
 • усещане за задържане на секрети по стената на гърлото
 • постоянно възпалено гърло с лека интензивност

Първа защитна линия 

Правилно функциониращите лигавици образуват естествена бариера, която затруднява навлизането на токсични вещества и патогени в организма. Слузта, която ги покрива, почиства дихателната система от всички нежелани „гости“, затопля въздуха, който отива до бронхите и белите дробове, и предотвратява нахлуването на вируси, бактерии и гъбички. Сухотата на лигавиците улеснява експанзията на патогени и води до чувствителност към вирусни инфекции и хронично възпаление на горните дихателни пътища.

Следователно правилната хидратация и укрепването на защитните функции на лигавицата са много важни за поддържане на хомеостазата на горните дихателни пътища. Bloxivir, нов продукт под формата на назални и орални гел спрейове, използва свойствата на три активни съставки, които не само се грижат за състоянието на лигавиците, но и образуват истински антивирусен „щит“ върху тях. Веществата, които са отговорни за действието на продукта са:

 • Карагенан, който се свързва директно с вируса, но не и с клетките, като по този начин спира вирусите и предотвратява миграцията им в тях. Така карагенанът нарушава жизнения цикъл на вируса на много ранен етап поради своя физически механизъм на действие.
 • Ектоин, който действа като овлажняващ и защитен агент за носната лигавица.
 • Натриевият хиалуронат, който е овлажнител, помага за задържането на вода и увеличава вискозитета на разтвора. Благодарение на мукоадхезивните си свойства и способността да задържа вода, той придава на продукта адхезивни свойства към лигавицата, което удължава времето на присъствие на гела върху лигавиците.

Комбинацията от тези вещества в Bloxivir, веднага след нанасянето на гел спрея за уста или гел спрея за нос, води до създаването на специален филм върху лигавиците, който образува бариера, предотвратяваща проникването на вирусите в клетките на лигавицата. Създадената бариера представлява защитен щит на мястото, където вирусите проникват в клетките на нашето тяло, за да се размножават и да причинят симптомите на инфекция.

Ето защо, като превенция на вирусите, си струва да използвате Bloxivir, за да защитите себе си и другите от симптомите на инфекции на горните дихателни пътища като настинка, грип или Sars-Cov-2.

 

Бележки под линия:

[1] Vohra K., Vodonos A., Schwartz J., Marais E.A., Sulprizio M.P., Mickley J.P .: Глобална смъртност от външно замърсяване с фини частици, генерирано от изгарянето на изкопаеми горива: Резултати от GEOS-Chem. Екологични изследвания 2021: 195: 1-30.

[2] https://energyandcleanair.org/wp/wp-content/uploads/2020/04/How_air_pollution_worsens_the_COVID-19_pandemic.pdf

[3] http://www.powietrze.mazovia.pl/warto-wiedziec/smog-grozny-nie-tylko-zima-1

Други статии: